Изберете страница

Как да накараш Instagram алгоритъма да те харесва и показва пред нови последователи

Искаш да развиваш Instagram профила си и може би вече публикуваш съдържание, но без особен резултат? Изглежда, че правиш всичко правилно, но не разбираш къде грешиш и какво ти липсва…

Ако си в тази ситуация (или тепърва започваш) и искаш да влезеш в тази платформа със стратегия за успех, трябва да знаеш правилата на играта. А правилата се определят от „големия дракон“ – алгоритъма. Същият алгоритъм, който постоянно се променя, за да удовлетворява нуждите на потребителя и да го кара да прекарва повече време в мрежата.

Най-простата стратегия за успех във всяко начинание е да разбереш какво иска отсрещната страна и да и го дадеш. Точно за това посвещаваме този блог на това как да разбереш Instagram алгоритъма, за да му дадеш каквото иска, а ти да получиш повече последователи и ангажираност на профла си.

1. Какво представлява Instagram алгоритъма?

Казано по най-прост начин, Instagram алогоритъмът представлява реда, в който потребителят вижда постове във фийда или сторитата. Алгоритъмът приоритизира „най-важните“ за всеки последовател, на база предишна ангажираност със съдържанието.

На практика изкуственият интелект наблюдава поведението ни, учи се какво ни харесва и се стреми да ни показва само нещата, към които проявяваме интерес системно. На база на това поведение той ни показва и още хора/съдържание, което би могло да ни бъде интересно.

Алгоритъмът постоянно се развива, но според официални данни от Instagram, основните фактори са ранкинг на съдържание са:

 • Взаимоотношенията между последователя и акаунта
 • Интересите на последователя
 • Колко скоро е публикувано съдържанието

Без значение как точно се променя алгоритъмът, има едно нещо, което винаги ще играе основна роля в социалните мрежи – ENGAGEMENT/ АНГАЖИРАНОСТТА. Именно заради това, със съдържанието, което публикуваш, трябва да вдъхновяваш хората да спрат и да предприемат действие. Всеки пост, всяко стори е възможност да направиш връзка с последователите си, а това означава ангажираност.

5 неща, които трябва да знаеш за Instagram алгоритъма

2. Как да работиш с Instagram алгоритъма, като следваш правилата в неговата игра

Както споменахме по-горе, да разбираш Instagram алгоритъма е чудесен начин да подобриш и подсилиш маркетинг стратегията си. А в Instagram разпространението все още е предимно органично, но за сметка на това, конкуренцията е голяма. Ти може да правиш страхотно съдържание, но ако то не се хареса на алгоритъма, няма да бъде показано на хората.

Ето 3 неща, които са изключително важни и можеш да промениш още днес, за да омилостивиш „големия дракон“:

#1 Напомняй на хората как да се ангажират с твоето съдържание

Ще се изнанеадаш колко много хора не знаят как да се ангажират с твоето съдържание, дори и да им харесва. А ако им кажеш какво очакваш да направят, те ще го направят. Затова не пропускай, по съвсем ненатрапчив начин, да дадеш на хората идея какво да направят във всеки пост.

#2 Използвай Instagram story, за да изпратиш хората във фийда си

Откакто Instagram вкара стори в играта, правилата много се промениха. Потребителите гледат и харесват сторита, защото получават усещане за сериал. А сериалите пристрастяват. Точно затова вече имаме 2 фийда – вертикален и хоризонтален. И двата, еднакво значими. Ако искаш постът ти от стандартния фийд да достигне до повече хора, не пропускай да го споделиш в стори.

#3 Завладей всички полета в играта

В крайна сметка, Instagram е една голяма игра на комуникация. А в тази игра има няколко игрални полета. Различните хора предпочитат различни места. Ако ти искаш да се харесаш на алгоритъма, трябва да покажеш активност навсякъде. Ето кои са тези места:

 • Instagram Feed
 • Instagram Stories
 • Instagram Live
 • IGTV
 • Лични съобщения

Колкото повече активност имаш на всяко от тези места и предизвикваш ангажираност с последователите си, толкова по-добре, защото алгоритъмът ще ти дава повече хора, които да виждат съдържанието ти.

5 неща, които трябва да знаеш за Instagram алгоритъма

3. Напомняй на хората да ЗАПАЗВАТ публикациите ти

Когато управляваш личен или бизнес профил в Instagram, ти изграждаш бранд и събираш аудитория. В днешно време, да имаш аудитория, която те познава и харесва е от изключителна важност. А за да се случи това, трябва да покажеш, че си авторитет в твоята ниша. Нещо като да завладееш нишата. Тук идва ролята на безплатното полезно съдържание. Ако искаш хората да разберат, че си разбираш от работата, трябва да им го покажеш. А това се случва, когато споделяш съвети или ценно знание с тях, точно както ние в момента споделяме този пост за алгоритъма. Хората винаги ще искат да се върнат към полезна информация, но няма да се сетят сами. Затова трябва да им напомниш да кликнат SAVE и да запазят поста. От една страна, хората ще се връщат за още. А от друга, алгоритъмът си казва „Хм, значи този човек пуска полезна информация. Ще го показвам повече“.

 

4. Колкото повече време задържиш потребителя на съдържанието си, толкова по-добре

Instagram иска хората да прекарват колкото се може, повече време в платформата, а за да стане това, всеки създадел на съдържание трябва да задържа потребителите. Т.е. колкото повече стоят хората, гледат снимки и видеа и четат твои неща, толкова по-добре за теб.

Тук отново трябва да използваш всички налични ресурси. Ние обичаме да споделяме полезно съдържание в постовете във фийда, а в стори да разказваме истории. Правим live всеки вторник и се стараем да качваме IGTV редовно. Много важна в момента е комуникацията на лично съобщение и това да отговаряш на коментарите.

 

5. Едно нещо, от което има нужда ВСЕКИ Instagram пост

Това е и скритата тайна за успех в дигиталния маркетинг. Правили сме си експерименти и наличието на това нещо увеличава драстично продажбите. Тайната се нарича Call-to-action или призив за действие. Ако искаш хората да направят нещо, трябва да им кажеш какво е това нещо. Така е и в живота, не очаквай някой да прочете мисилите ти. Кажи точно какво искаш и ще получиш това, което искаш.

Затова, във всеки пост добавяй какво очакваш от хората да направят, според целта на поста. Може да е like, коментар, save, link click или всичко, което има смисъл.

Тук можеш да видиш пример за CTA към един от нашите постове. В резултат получихме нови последователи и повишихме ангажираността на профила ни.

5 неща, които трябва да знаеш за Instagram алгоритъма

Ако не си ни последвал в Instagram, където споделяме информация за интернет маркетинг и онлайн бизнес, последвай ни още сега 🙂

Instagram алгоритъмът НЕ е единственият ключ към успеха

Той е един от важните компоненти, но има и още доста неща, които ще определят успеха или неуспеха на твоите усилия и време в мрежата. Сред тях за снимки и видеа, съдържание, което публикуваш, начина, по който изграждаш профила си, комуникация с хора, партньорства, хаштагове, сторита и още.

Ако искаш да се научиш как да ги използваш стратегически, ние сме подготвили специален 3-ЧАСОВ ОНЛАЙН КЛАС за Instagram маркетинг. Тук ще ти споделим всичко, което трябва да знаеш, за да започнеш изграждането на личен или бизнес бранд в Instgaram и как да привличаш ПРАВИЛНИТЕ последователи.

Този онлайн клас е създаден за собственици на бизнес, хора със свободна професия, които искат да изградят устойчив бранд в Instagram, както и за професионалисти, които искат да брандират себе си като експерти или хора, които тепърва стартират.

Как да изградиш личен или бизнес бранд с Instagram

Ето какво ще научиш в онлайн класа:

 • анатомията на перфектния Insta профил – как да организираш профила си така, че да се превърне в магнит за правилните хора, които с удоволствие ще те последват и ще работят с теб
 • как да използваш стратегически highlight-ите (Акценти), за да промотираш продукти/услуги или да разкажеш историята си по атрактивен начин
 • как да напишеш био, което привлича ПРАВИЛНИТЕ последователи към теб и те представя по най-добрия начин
 • думите, които карат алгоритъма и хората да те обичат и да се връщат при теб – какво да пишеш в текста към всяка публикация, за да се позиционираш като авторитет в твоята област
 • тайните на Instagram комуникацията, които ще накарат последователите ти да се чувстват специални при теб, а алгоритъма да те препоръчва пред нови хора
 • силата на взаимоотношенията – как да прилагаш неписания Instagram етикет, за да разрастваш аудиторията си и да достигаш до нови последователи, без да инвестираш в реклама

Instagram е новата визитна картичка. Направи своята привлекателна още сега! Разбери всичко за нашия онлайн клас ТУК >>